M16A3 od firmy JG
tuto recenziu som hladal na internete dost dlho a toto je jedina recenzia co som nasiel
Po mém delší hraní airsoftu jsem se rozhodl popojít zase o patro víš a koupit AEG. Mých tipů bylo mnoho a i to je možná slabé slovo. Jen v jednom jsem měl jasno a to v tom, že moje budoucí zbraň bude z levnějších „čín“. Hodně lidí si o těchto zbraních myslí, že se po zásobníku vystřílených kulí rozsype, ale opak je pravdou. Dnes již ti vynalézavý Číňané vyrábějí zbraně tím způsobem, že rozeberou značkovou Marui a zkopírují ji…
Po dlouhém rozhodování zvítězila M16 A3 od firmy JG a tohohle rozhodnutí určitě nelituju. Firma JG je z těchto druhů zbraní dle výkonu a zpracování na nejlepší úrovni.
Zbraň jsem pořídil za 4000 Kč, což je za zbraň tohohle kalibru velmi slušné. Po objednání jsem byl plný očekávání a těšil se, až dorazí. Když přišla, rozbalil jsem papír a vykoukla na mě kartónová krabice s obrázkem M16. Po otevření krabice jsem byl velmi překvapen. Zbraň váží 3.5 kg což mě docela překvapilo. Je příjemná do ruky a první dojem byl prostě skvělí. A teď k jednotlivým částem zbraně a jejím vlastnostem.
Zpracování: Po straně zpracování je M16 velmi dobře provedená. Na levé straně si můžeme prohlédnout velmi pěkné ražení se znakem Commando. Na této zbrani můžeme hledat nemálo kovových prvků. Mířidla, zásobník, vnější a vnitřní hlaveň, RIS lišta pod nosným uchem, natahovací páka na otevření HOP komory, záklopka HOP komory a potom takové detaily jako tlačítko na vysunutí zásobníku atd….samozřejmě nesmíme opomenout kovový mechabox. Verze 2. Zbytek, to znamená nosné ucho, předpažbí, pažba a tělo, je z pevného ABS plastu. Nosné ucho, jak sem se již jednou zmínil je odnímatelné a tudíž nasazení optiky či kolimátoru není problém.
Zásobník: Ke zbrani dostanete vysokokapacitní „točák“ na cca 260 ran. Je kompletně z kovu, tudíž se po jeho případném pádu na zem nemusíte obávat o jeho rozbití. K zásobníku také dostanete malou kličku na natáčení což je opravdu velmi dobrý pomocník. Na boku zásobníku je malý imbusový otvor, do kterého kličku nandáte a jednoduše párkrát zatočíte. Když točíte ručně, tak jedno otočení kolečka je asi jako 1/6 pootočení natáčení kličky. Proto je tato klička velmi dobrý a rychlý pomocník…
Mířidla: jsou kompletně z kovu a to přední i zadní. Přední mířidla jsou seřizovací nahoru a dolu pomocí seřizovala. Zadní mířidla jsou seřizovací ručně a to do stran a nahoru a dolů. Na zadních mířidlech můžeme přepnout malé a větší hledí. Malé pro přesnou střelbu a velké jsou vhodné např. pro chůzi se zbraní v pohotovostní poloze.
HOP-UP: se skrývá pod vyhazovačkou nábojnic. Dostaneme se k němu zatáhnutím za natahovací „páku“ (nebo jak to u M16 nazvat J ). HOP se seřizuje pomocí ozubených koleček. Je citlivý, přesný a drží polohu. Žádné rozjíždění atd.
A teď nejdůležitější vlastnost zbraně. Přesnost, výkon: Po prvních testech zbraně jsem byl upřímně zděšen. Střílela velmi málo a nepřesně ale k mé úlevě jsem zjistil, že je to pouze kulema. Pokud můžete, tak se do této zbraně vyhněte kulím BB 0.20 Warrior. Nyní používám B 0.20 KSC a výkon je nádherný. Co se týče přesnosti zbraně, tak jsem střílel z 25 metrů do terče o průměru 20 cm a všechny rány šli do kruhu (samozřejmě po seřízení HOP-UPu a mířidel). Dále jsem zkoušel trefit desetikorunu z 10 metrů. Podařilo se. Sice to nebylo ani na 1., ani na 5. ránu ale do 10 ran bych se vejít mohl. A co výkon? Na 100% záleží na kulích. Pokud trefíte správné, zbraň střílí stabilně okolo 55 metrů. Pro porovnání střílí o něco míň než M14 od Marui…
Baterka: je poměrně vysokokapacitní. V balení je baterie 8.4 V 1500 mAh. Po dvanácti hodinovém nabíjení vydrží cca 1400 ran což bych ohodnotil jako velké plus. Baterka se ukládá do pevné pažby. Podotýkám, že otvírací „poklop“ na baterku je z masivního kovu a proto se nemusíte obávat jeho štípnutí. Nandání baterky vyžaduje určitý cvik ale to u každé zbraně….
A nyní se dostávám k snad jediné vadě zbraně. A to je mírné kývání předpažbí. Toto vada vychází z plastového těla, což se jinak než koupí kovového za 6500 Kč vyřešit nedá. Kývání se alespoň trochu dá redukovat vytěsněním hlavně.
A pár slov závěrem: s touto zbraní jsem nadmíru spokojen, a proto jí můžu jedině doporučit. Hned po příchodu doporučuji vyčistit hlaveň, vytřel jsem toho opravdu hodně. Myslím, že v poměru cena, výkon je to výborná zbraň.. Kadence je průměrná a hlučnost…no není to tichá Marui ale nic hrozného to taky není…
Caute. V nedelu 15.7. o 13,00 budeme hrat klasickú tréningovú akciu na vlajky vo sverepci. Les mierny kopec, hustý, členitý terén. Ak má niekto chuť, budeme radi ak sa pridáte. Miesto - v stred Sverep
Ahoj Filip hravat mozes ale az od 15 a to iba s reverzom ak nie tak clovek co organizuje nejaku akciu potom strasne riskuje.. stavaju sa casto rozne urazy a za take prob. to fakt nestoji.